Selv om det kan virke utrolig, bruker omtrent tre fjerdedeler av kvinnene feil BH-størrelse. Å velge riktig undertøy trenger ikke å være komplisert, det er nok å følge denne prosedyren.

Først velg en kvalitetsbutikk

En BH kan prøves på i fysiske butikker, men det kan være problemer ved kjøp på nett. Men dette trenger heller ikke å være et problem. Det er nok å velge en butikk som gir en nøyaktig beskrivelse og størrelsestabell for hvert produkt. På den måten vil du ikke kjøpe "katten i sekken". Når du kjøper på nett, har du i tillegg en 14-dagers returrett uten å måtte oppgi en grunn. Selvfølgelig må produktet ikke vise tegn til slitasje. Uansett risikerer du ingenting.

Mål dine nåværende mål nøyaktig

Grunnlaget for å kjøpe passende undertøy er å kjenne dine eksakte mål. I denne forbindelse er det spesielt nødvendig å måle omkretsen, fordi det vil bære mesteparten av vekten av brystene. For dette trinnet trenger du bare et skreddermålebånd og noen få minutters tid. Hvis en annen person ikke kan assistere deg, bør du i det minste måle deg selv foran et speil. Men hvordan går du frem konkret?

Målebåndet skal alltid være i riktig posisjon på ryggen (i samme linje foran og bak) og alltid ligge tett inntil kroppen.

Omkretsen under brystene må måles under utpust, og det uten BH og klær.

Omkretsen over brystene bør måles på det mest utstående punktet (ideelt sett over brystvortene). I dette tilfellet er det ikke ideelt å stramme målebåndet for mye.

 • Basert på målt omkrets bør du velge en BH som er litt mindre, siden undertøy har en tendens til å strekke seg over tid. Riktig omkrets bør også tillate dyp innånding
 • Hvordan sjekke at BH-en passer perfekt?
 • Hvis du vil være sikker på at din nyinnkjøpte BH passer perfekt, kan du ta flere skritt for å finne det ut. Fokuser på omkretsen, skålene, stroppene og bøylene.
 • Bakdelen av BH-en skal ikke kunne strekkes mer enn tre fingre ut. I tillegg skal den ikke bevege seg oppover. Hvis det er tilfelle, er det et tegn på at du har valgt for stor omkrets.

Foran under bøylen skal det ikke være plass til mer enn én finger.

En riktig valgt BH skal alltid holde seg på plass, selv under fysisk aktivitet (prøv å løfte hendene eller bøye deg fremover for å forsikre deg om at brystene ikke faller ut under disse aktivitetene).

 • Skålene skal nøyaktig følge linjen av brystene. Brystene skal ikke "spille over" fra skålene, ellers er de for små. Hvis du derimot velger en for stor størrelse, vil skålene stå ut fra brystene.
 • Når det gjelder stroppene, skal de alltid være på plass. På den annen side skal de ikke grave seg inn i huden, noe som ikke ville være spesielt komfortabelt.
 • Stroppene og lukkingen skal danne en rett vinkel. Denne vinkelen bør definitivt ikke være skarp, dvs. danne formen av bokstaven V.
 • Bøylen skal omslutte brystene, ikke grave seg inn i dem og trykke. Det ville heller ikke bidra til komfort ved bruk.
 • Som vi allerede har nevnt, vil omkretsen av BH-en vanligvis strekke seg over tid. Derfor, ved første prøving, fokuser på at den er komfortabel når den er festet på den siste kroken.
 • Etter å ha tatt av BH-en, skal du selvfølgelig ikke ha smertefulle merker på huden. Ellers har du ikke valgt riktig størrelse.


Fokuser også på snittet av BH-en

Når du velger riktig BH, bør du ikke bare velge riktig størrelse, men også fokusere på snittet, noe som blant annet vil sikre at den ikke vises under klærne. Hvilke snitt er tilgjengelige nå?

 • Du kan kjøpe polstrede BH-er som ikke har noen innlegg. I stedet skal de dekke og gi riktig støtte til brystene. De passer for eksempel under t-skjorter og bluser.
 • En annen mulighet er upolstrede BH-er, også kjent som "soft". Koppene deres er ikke laget av flere lag. Varianter uten bøyler passer for hjemmebruk, mens modeller med bøyler gir maksimal støtte til bysten og er også verdsatt av kvinner med større byster.
 • For tiden er det også mulig å kjøpe halvpolstrede BH-er som former bysten godt, men samtidig gir veldig god komfort ved bruk.
 • Hvis du leter etter undertøy som løfter bysten din, bør du velge push-up BH-er. De har innlegg og er forsterket med bøyler.
 • Blant push-up BH-er kan du også inkludere såkalte balconette-BH-er (bardot). De har også innlegg, men bare i den nedre delen, og fremhever dermed spesielt den øvre delen av bysten.
 • Mange kvinner ønsker å forstørre brystene sine, men det finnes også minimiserende BH-er, hvis kopper strammer og stiver opp bysten.
 • For fysisk aktive kvinner er sports-BH-er en ideell løsning, som er mer robuste, minimerer bevegelsen av brystene og reduserer ubehag. Mange er laget av funksjonelle materialer som transporterer bort svette.
 • En spesiell løsning er stroppeløse BH-er som er selvholdende. De passer for eksempel under kjoler eller under klær der stroppene ville se uæstetiske ut.
 • Kvinner har også tilgjengelig erotiske BH-er. De kan være utstyrt med blonder, utskjæringer eller gjennomsiktig nett. De kan derfor fremkalle seksuell opphisselse.
 • For nye mødre er amme-BH-er ideelle, som gir støtte til bysten, men samtidig kan den øvre delen av koppens ytre lag løsnes med en krok for amming.

Tips til slutt: Noen butikker, som for eksempel Astratex, tilbyr kvinner å bruke en online konsultasjon for å velge riktig BH. Det vil veilede deg gjennom de forskjellige trinnene, noe som kan gjøre hele prosessen mye enklere.