Kvalitets dioptriske briller kan koste deg flere tusen kroner. Derfor bør de tjene deg så lenge som mulig, og det helt pålitelig. Av denne grunn er det viktig å klargjøre hvilke parametere som skal fokuseres på ved kjøpet


Finn ut de nøyaktige og nåværende dioptriverdiene

Dioptri er en enhet for optisk styrke, som også brukes i sammenheng med linsene i det menneskelige øyet. Mange mennesker ser ikke like godt som en person med sunn syn. Dioptriene i briller bestemmer hvor sterke deres linser må være for å korrigere synet. Dårlig syn kan være tilstede fra fødselen, men det forverres også med økende alder. Det er to grunnleggende problemer:

 • Hypermetropi (langsynthet) – den berørte personen ser ikke godt på nært hold. Foran antall dioptrier er det et pluss-tegn (+).
 • Myopi (nærsynthet) – den aktuelle personen ser dårligere på avstand. Foran antall dioptrier er det et minus-tegn (-).
Hvis du vil skaffe deg dioptriske briller, bør du kjenne dine eksakte og nåværende verdier. Generelt kan dioptriene endre seg over tid. Dessuten må det legges til at disse verdiene kan variere mellom høyre og venstre øye, så målingen bør være nøyaktig for begge øynene.

Fokuser også på andre viktige verdier fra resepten
Når du kjøper dioptriske briller, bør du ikke bare kjenne den ovennevnte dioptriverdien som er merket med SPH, men også andre viktige verdier fra resepten etter en synsundersøkelse. Hva er disse?

 • Pupillavstand (PD) – vanligvis oppgitt i millimeter og indikerer avstanden mellom sentrene av pupillene.
 • Sylinderverdi (CYL) – viktig i tilfeller av astigmatisme, altså en øyefeil som har en negativ effekt på synskvaliteten.
 • Sylinderakse (AX) – angir graden av astigmatisme

Fokuser på typen av dioptriske glass

Etter de foregående linjene er det kanskje ikke overraskende at briller har dioptriske glass, som imidlertid også kan ha noen spesielle egenskaper. Derfor kan du også fokusere på dette aspektet ved valget.

 • Tynnede glass – produsert av optiske materialer med høyere brytningsindeks, noe som gjør det mulig å betydelig tynne ut linsene samtidig som de beholder samme dioptriske kvalitet. Brillene blir dermed blant annet lettere.
 • Antirefleksive glass – har antirefleksive elementer som forhindrer speiling og reduserer gjenskinn, slik at øynene ser mer naturlige ut. I tillegg kan synet gjennom dem være klarere og mer kontrastrikt.
 • Fotochromatiske glass – også kjent som selvtonende. De reagerer på intensiteten av UV-stråling, slik at de farges etter nåværende intensitet av solstrålene.
 • Fargede glass – finnes i dioptriske solbriller, som forbedrer synet og samtidig beskytter mot effekten av ultrafiolett stråling. 
 • Glass mot blått lys – forhindrer penetrasjon av blått lys fra skjermer, som negativt påvirker den menneskelige kroppen og produksjonen av melatonin, som er "søvnhormonet"

Fokuser på materialet til innfatningene

Innfatningene utgjør brillekonstruksjonen. Deres materiale er derfor viktig med hensyn til komfort ved bruk, men også for holdbarhet. I dag er de veldig varierte. Hvilke grunnleggende varianter er tilgjengelige?

 • Plastinnfatninger – briller med disse er lettere, billigere og kan ha forskjellige farger. På den annen side er de ikke så motstandsdyktige mot mekanisk skade.
 • Metallinnfatninger – selv om de er dyrere og tyngre, er de vanligvis mye mer holdbare, så brillene dine kan virkelig vare lenge uten tegn på slitasje.
 • Titaninnfatninger – titan er et hypoallergenisk materiale. Briller med disse innfatningene har også lavere vekt og ser elegante ut. De er imidlertid litt dyrere.
 • Treinnfatninger – tre er et tradisjonelt materiale og produkter laget av det er populære også i dag. Trebriller er vanligvis håndlaget, noe som reflekteres i deres pris.

Undervurder ikke riktig størrelse på briller

Dioptriske briller må selvfølgelig passe perfekt for å ikke påvirke komforten din negativt. I denne sammenhengen er det nødvendig å ta hensyn til tre grunnleggende parametere, som er oppgitt i rekkefølge for hvert produkt.

 • Linsebredden – vanligvis den første oppgitte dimensjonen, som angir størrelsen på linsene på det bredeste punktet. En bredde under 53 mm betegnes som M, bredde over 58 mm som L. Mål i mellom er vanligvis betegnet som standard.
 • Nesebroens bredde – den andre oppgitte verdien indikerer avstanden mellom innfatningene ved nesen, som varierer mellom 15 og 25 mm.
 • Lengden på sidene – den siste verdien i tredobbel nummerering, som angir lengden på sidene fra den fremre delen til den bakre. For de fleste briller varierer dette fra 135 til 145 mm.

Vurder også designet av dioptriske briller

Dioptriske briller skal ikke bare forbedre synet, men er også en bemerkelsesverdig motetilbehør, så du bør ikke overse den visuelle siden ved valget. Din kjønn, alder og ansiktsform kan spille en rolle.

 • Kjønn – selv om mange briller i dag er merket som "unisex", finnes det fortsatt produkter som er mer egnet for menn eller kvinner.
 • Alder – alder kan også spille en rolle i valget av dioptriske briller. Synskorreksjonshjelpemidler beregnet for barn bør ikke bare være mindre, men kan også ha et mer lekent design.
 • Ansiktsform – personer med et ovalt ansikt kan velge hvilke som helst briller. Hvis du har et rundt ansikt, er alternativer med firkantede eller rektangulære linser mer passende. Hvis du har et kantet eller trekantet ansikt, er briller med ovale eller runde linser det ideelle valget.

Merk: siden briller er en interessant motetilbehør, er det nå mulig å skaffe varianter uten dioptriske linser, som kun brukes som et motetilbehør.